Informatie over de verborgen geschiedenis van de voormalige NAVO vliegbasis Soesterberg
ParkVliegbasisSoesterberg.nl
 Jan van Drie, verpleger van het eerste uur.
Vliegheide Soesterberg, januari 1930. Een Fokker D-XVI maakt een steile duikvlucht vanaf 2000 meter hoogte. Terwijl de snelheid tijdens de duikvlucht in hoog tempo oploopt begint een van de vleugels sterk te trillen. Het trillen wordt zo heftig dat de vlieger de controle over het vliegtuig dreigt te verliezen. Het toestel begint uitelkaar te vallen en de vlieger bereidt zich voor op het onvermijdelijke einde. Terwijl stukken van de vleugel uit de lucht vallen weet de vlieger het toestel nog net boven de grond recht te trekken en duikt met 120 kilometer per uur in een dennebos. De buigzame takken vangen de grootste klap op. De sirene op het vliegveld loeit en een ambulance spoedt zich naar de plaats van het ongeluk. Hoofd verpleger Sergeant-majoor Jan van Drie rent uit het verbandgebouw springt op zijn fiets en volgt de ambulance. Na een eerste onderzoek constateert Jan dat de vlieger geen ernstige verwondingen heeft maar laat hem uit voorzorg met de ambulance naar zijn hospitaal brengen. 
   Hoofdverpleger Jan van Drie, met witte jas, voor het verbandgebouw.    (foto Nannie Donders- van Burink)                  (foto’s Nannie Donders- van Burink)                                                                                   
Jan van Drie
Jan van Drie (1881-1963) kwam uit Nijkerk uit een gezin met elf kinderen. Jan had, net als zijn vader, boer moeten worden maar Jan wilde officier bij de “Luchtvaart Afdeeling” op Soesterberg worden. Jan werd ondanks zijn zelfstudie geen officier maar onderoffier. Hij werd geplaatst bij de medische dienst op het vliegveld Soesterberg en werd daar uiteindelijk hoofdverpleger. Als je Jan van Drie op de fiets in zijn witte jas over de basis zag fietsen wist je dat er iets niet goed was gegaan. Hoe langer het duurde dat hij weer terugfietste hoe ernstiger was vaker het ongeval.  
    Jan tussen zijn collega’s van de medische dienst, staand derde van rechts.   (foto Nannie Donders- van Burink)  
Een ansichtkaart uit 10 oktober 1915 met Jan van Drie, 3de van links, zittend. (foto Nannie Donders- van Burink)
Jan van Drie, staand 4e van rechts, tussen zijn collega’s. (foto Nannie Donders- van Burink)
1924 Jan van Drie, links bij zijn fiets.
(foto Nannie Donders- van Burink)
Meegevlogen in 1935 en daar een vliegbewijs voor ontvangen. (foto Nannie Donders- van Burink)
Jan van Drie werkte in het verbandgebouw (hospitaal) als hoofdverpleger.Het deels houten gebouwtje uit 1910 was het oudste luchtvaartgebouw van ons land. In 1950 is het grondig verbouwd door de KLU en tot de sluiting van de vliegbasis Soesterberg heeft het gebouw dienst gedaan als bureau van de geestelijke verzorging en leslokaal. Met de bouw van het Nationaal Militair Museum is er op dezelfde plek een moderne variant van het verbandgebouwtje verrezen
  Op de fundamenten van het oorspronkelijke gebouw uit 1910 werd in 1950 door de Klu   een nieuw gebouw neergezet. (foto: eigen collectie)
Op de plek van het oorspronkelijke verbandgebouwtje waar Jan van Drie zijn hospitaal had werd met de bouw van het Nationaal Militair Museum dit gebouw neergezet. 
In mei 2011 bezocht de kleindochter van Jan van Drie, Nannie Donders (links op de foto) samen met haar zus en nicht de plaats waar haar opa had gewerkt.
Nannie Donders met haar opa in 1956. ( foto Nannie Donders- van Burink)